Kwiecień 13, 2018 Zdrowie 0

Coraz więcej osób stawia na zdrowe odżywianie. Niestety w sklepach wiele produktów jest przetworzonych. W związku z tym warto zdecydować się na co coś ekologicznego, a co najważniejsze przygotowanego samodzielnie. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nawet jogurt można przygotować samemu w domu.

Bakterie służące do przygotowania jogurtu

żywe kultury bakterii do jogurtuPotrzebne są do tego tylko żywe kultury bakterii, które można kupić w niektórych sklepach stacjonarnych i internetowych. Jeśli w pobliżu nie ma żadnego sklepu, który oferuje taki produkt, to najlepiej zdecydować się na zakup przez internet. Warto wspomnieć o tym, jakie kultury bakterii znajdują się w preparacie. Do nich na pewno zaliczają się bakterie Lactococcus, a dokładniej Lactococcus lactis, diacetylactis oraz cremoris. Oprócz tego w preparacie znajduje się również bakterie Streptococcus salivarius. Oczywiście są to żywe kultury bakterii do jogurtu, które działają jako saprofity w ludzkim organizmie i nie są w żaden sposób szkodliwe dla człowieka. Wręcz przeciwnie – dzięki nim można stworzyć przepyszny jogurt, który posiada całe mnóstwo wartości odżywczych. Taki samodzielnie przygotowany jogurt smakuje zupełnie inaczej. Przede wszystkim jest to smak świeży i ukwaszony. Jogurty tego typu sprawdzają się doskonale  w upalne dni, bo są w stanie naprawdę szybko ugasić pragnienie. Poza tym warto mieć przy sobie jogurt, by spożyć go wtedy, kiedy czujemy głód.

Okazuje się, że bardzo dobrze gasi uczucie głodu i sprawia, że czujemy się najedzeni. Jogurt na bazie żywych kultur bakterii sprawi, że będziemy czuć się zdecydowanie lepiej – nabierzemy siły i energii. Tego typu produkty są dobre dla ludzi w każdym wieku – zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Jogurt domowej roboty pokrywa zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.