Kwiecień 4, 2019 Motoryzacja 0

Sprzedaż drobnych artykułów i gazet, najczęściej się odbywa w małych kioskach, których jest mnóstwo w każdym mieście. Jednak mają one też zastosowanie w branży gastronomicznej, bo są tanie w utrzymaniu i budowie.

Zastosowanie kiosków w handlu i gastronomii

kioskiMała konstrukcja, prostota i wiele możliwości. Tak w skrócie można opisać te małe budynki, w których poza gazetami, sprzedamy też jedzenie. Kioski najczęściej kojarzymy z prasą, papierosami, zapałkami, drobnymi kosmetykami, czy biletami komunikacji miejskiej. I słusznie, bo najwięcej ich jest wykorzystywanych właśnie w tym celu. Stoją w strategicznych miejscach, gdzie każdego dnia przechodzi dużo ludzi. Niektóre modele są rozbudowane o możliwość sprzedaży drobnych przekąsek i napojów. Jednak w kiosku może też być prowadzona mała gastronomia. Oczywiście musi o być odpowiednio zmodernizowany, ale jest to możliwe. Najczęściej korzystają z nich lodziarnie, gdyż w sezonie letnim postawienie kiosku na parę miesięcy nie jest kosztowne. Jest on niewielkich rozmiarów, ale pomieści niezbędne chłodziarki, kasę i pozostanie jeszcze miejsce dla pracownika. Dostępne są modele kiosków stacjonarnych, które nie można przenosić z miejsca na miejsce oraz takie, które są mobilne, gdyż posiadają koła. Wszystko zależy od modelu i jego przeznaczenia. Budki serwujące szybkie jedzenie także często korzystają z lokalu w postaci kiosku, gdyż jest on dużo tańszy w utrzymaniu niż klasyczny lokal w kamienicy. Są one wytrzymałe i ciepłe, dlatego można w nich pracować przez cały rok.

Kiosk możemy kupić na własność, lub go wynająć. Ich dystrybucją zajmują się przedstawiciele producentów budujących takie konstrukcje. Budowa kiosku zajmuje dosłownie parę dni, po których możemy zacząć montować niezbędne wyposażenie.